dinsdag 13 maart 2018

SIMONNE gebracht door Rita Lommée


Is de titel van een beklijvend oorlogsverhaal geschreven door Jan van der Hoeven, gebracht door Rita Lommée, over een Poperingse jonge vrouw die als verplicht tewerkgestelde gedeporteerd werd naar Duitsland (WO2° en terecht kwam bij de familie van Margret Palm, echtgenote van de auteur.

wanneer: zaterdag 21 april om 20 u
waar: Atelier De Toekomst, Oude Gentweg 171, 8000 Brugge
inkom 10 euro
reserveren gewenst: artuurcultuur@gmail.com

SIMONNE
Jan heeft mij, omdat ik daar telkens naar vroeg, dikwijls verteld over deze vrouw, waar hij, en vooral zijn echtgenote Margrete, een speciale band  mee hadden, en die op latere leeftijd nog geregeld bij hen op bezoek kwam.
Jan die wist dat dit personage mij danig intrigeerde, kwam op een bepaalde dag bij mij met de tekst van een monoloog omtrent deze Simonne !

Daarna is de brochure, door omstandigheden in de la blijven liggen, totdat ong. anderhalf jaar terug Margrete mij vroeg of ik alsnog “en petit comité” de tekst een keertje zou willen voorlezen. Dit in de hoop dat Jan, die toen al zwaar ziek was, door het horen van een tekst die hijzelf had geschreven, vol feiten en situaties die zich in het echt hebben voorgedaan, zich misschien bepaalde zaken zou herinneren…
Helaas heeft Jan nog weinig beseft van het hele gebeuren, waar nochtans heel wat familieleden en vrienden waren op af gekomen.

Maar de voorstelling was gemaakt ! en had succes! Zodoende ben ik ondertussen aan de 40e voorstelling toe. Dit voor allerhande socio-culturele verenigingen, of gewoon bij mensen thuis; een verhaal voor bij de haard…
Margrete die een belangrijke verrassende rol speelt in het verhaal, vergezelt mij telkens,  geeft een inleiding en situeert het hele gebeuren.


Rita Lommée.


Reacties:

“Nog even via deze weg  mijn dank voor de prachtige voorstelling. Het was een mooie emotionele wandeling, beeldig gebracht en extreem onderhoudend.”

“Een beklijvende tekst, inderdaad, op een meeslepende manier gebracht. Rita Lommée heeft niets van haar gedrevenheid en  charme verloren. Het verhaal blijft ons bij; we hebben het de voorbije dagen al vaak over die avond gehad !”

“Ik ben heel erg blij dat ik erbij was bij ‘Simonne’. Jouw foutloze voordracht, jouw professionele dictie, jouw vakvrouwschap. Proficiat met deze puike prestatie !                                                             Dat je iets dergelijks aankan, weten de jouw getrouwen uiteraard al langer dan vandaag. Maar toch blijft het altijd een nieuwe belevenis om mee te maken. Je maakt er jouw publiek blij mee. Toen ik eventjes rondkeek in de zaal zag ik hoe sommigen onder hen helemaal meeleefden , ze hingen aan jouw lippen. Toen je dat vers van Gezelle voorlas, zag ik warempel iemand dezelfde regels mee prevelen, in eigen stilte. Je maakt mensen duidelijk gelukkig met jouw ‘Simonne !”


CV:

Studeerde drama aan het Kon. Conservatorium te Gent.

Actrice bij diverse toneelgezelschappen:
Korrekelder Brugge
Teater Antigone Kortrijk
Centrum voor Theaterstudie Brugge
De Kelk Brugge
De Werf Brugge
Malpertuis Tielt
Arca Gent
Arena Gent      e.a.

Verleende als actrice haar medewerking aan diverse luisterspelen en woordprogrammas voor radio en t.v.
Poëzie in 625 Lijnen
Poëzie in de Schuur

Rollen in T.V. spelen en feuilletons:
De Vorstinnen van Brugge.
Paradijsvogels.
Wij Heren van Zichem.
e.a.

Optredens voor verschillende socio-culturele verenigingen met poëzieprogramma’s zoals:
Hoe lang is de weg.
Laat je voetje nu maar op de grond staan.
Eendje ga je mee.
Ik neem ’n andere oogschaduw en ben ’n andere vrouw.
Water bij de wijn.
O, het geluk van erwtensoep. (voor Davidsfonds nationaal geprogrammeerd)     
Gevaarlijke praatjes
Monoloog “Simonne” tekst: Jan Van der Hoeven

Regisseur.
Brugge, Ieper, Knokke, Rumbeke, Diksmuide.
e.a.

Docent “woord” in Academie Blankenberge, Ieper
Conservatorium Brugge.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten